Wermuty

Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa Wermut oznaczającego piołun. Podstawą wermutu jest wino, które po wzmocnieniu spirytusem, oraz aromatyzowaniu ziołami i innymi roślinami stworzyło osobną kategorię. Pierwotnie traktowano ten alkohol leczniczo, jednak z biegiem czasu znalazł zastosowanie i uznanie jako aperitif i składnik wielu klasycznych koktajli jak na przykład Negroni czy Americano.  

Vermouth del Cavaliere

Produkowany z czerwonego wina pochodzącego z okolic Piemontu, które nadaje mu naturalny rubinowy kolor, dzięki czemu nie wymaga dodatku karmelu. Cukier i mieszanki ziół lekarskich nadaje mu niepowtarzalny aromat, który sprawia, że doskonale sprawdzi się jako składnik koktajli. Zbilansowany, z dobrą gorzko-słodką równowagą i doskonałą kwasowością o pełnym aromatycznym bukiecie.  

Vermouth Extra Dry

Wermut okazuje się zaskakującym składnikiem, który dodaje wyrafinowania klasycznym koktajlom. Kolor żółto – złoty z refleksami. W zapachu intensywny i aromatyczny. Mocno wyczuwalne pikantne nuty ziół, takich jak dzięgiel, mirra i gałka muszkatołowa, które są doskonale zrównoważone nutami wanilii. Wino nadaje strukturę i odpowiednią kwasowość, a cukier równoważy odczuwanie gorzkiej nuty piołunu. Długi finisz i ostry profil smakowy. 


Vermouth Rosso

Wermut Rosso to wyrafinowany wybór o intensywnym i pikantnym smaku, który uszlachetni każdy koktajl głębokim i wyrafinowanym smakiem. Głównym składnikiem jest piołun, do którego dodawane są napary z ziół i przypraw dla wzmocnienia jego aromatu i smaku. Kolor ciemno bursztynowy z błyszczącymi refleksami. Smak pełny i zbalansowany. Długi finisz o ostrym profilu smakowym. r.
Szukaj