Czym jest Amaro?

Amaro to włoski likier ziołowy, który jest zazwyczaj spożywany jako digestif, czyli napój po posiłku wspomagający trawienie. Nazwa "amaro" dosłownie oznacza "gorzki" po włosku, co odzwierciedla charakterystyczny smak tego likieru, który jest mieszanką gorzkich ziół, korzeni, kwiatów, kory drzew oraz przypraw. Amaro jest często słodzone i może mieć różne poziomy alkoholu, zazwyczaj wahające się od 16% do 40% ABV (zawartość alkoholu w objętości).

Amaro Lucano 28%

Trunek powstaje z połączenia ponad 30 ziół rosnących we Włoszech. Ma niezwykle zrównoważony smak, w którym wyczuwalne są nuty cytrusowe, kwiatowe i subtelnie owocowe. Charakteryzuje się głęboką, brązową barwą. Jego aromat przywodzi na myśl świeże niuanse sosny, lawendy, eukaliptusa, coli, skórek pomarańczy i kardamonu. Zapewnia długi, rozgrzewający finisz z akcentem czarnej herbaty na podniebieniu. Polecany na każdą okazję.

Amaro Lucano Menta 28%

Amaro Menta Lucano to wariant tradycyjnego włoskiego likieru amaro, wzbogacony intensywnym aromatem mięty. Produkowany przez firmę Lucano, ten likier łączy klasyczną mieszankę ziół, korzeni i przypraw z orzeźwiającym smakiem mięty, co nadaje mu unikalny, odświeżający charakter. Amaro Menta Lucano jest idealnym digestifem, doskonałym do picia na lodzie lub jako składnik koktajli.

Amaro Lucano 0%

Bezalkoholowy napój na bazie gorzkich ziół, tych samych, które tworzą Amaro Lucano. Wyraźnie wyczuwalne aromaty mirtu, rozmarynu i cytrusów płynnie łączą się z rumiankiem. W ustach finisz goryczkowy, a jednocześnie zaskakująco delikatny. Amaro Zero° polecany jest do stosowania w miksologii jako baza bezalkoholowego aperitifu.

Amaro Bomba Silvio Carta 33%

Wybuchowe i doskonale wyważone składniki, które tworzą Bomba Silvio Carta to mieszanka takich ziół jak santolina, dziurawiec, helycrystum, tymianek i bylica pospolita. Wszystko to idealnie się komponuje z dodatkiem niezwykłego składnika - miodu truskawkowego. To prawdziwa bomba! Gorzki, rzadki i autentycznie sardyński miód. Wyjątkowy sardyński likier. Idealnie smakuje w czystej postaci na kostkach lodu.

Amaro Giocondo Caffe VMD 23%

Giocondo to bitter skierowany do coraz bardziej wymagających odbiorców, którzy uwielbiają mocne smaki z charakterem. Otrzymywany jest z różnych roślin, wśród których wyróżniają się ziarna kawy etiopskiej, którym towarzyszą prażone żołędzie, wanilia, gorzka pomarańcza, aloes, chia i gorzkla właściwa. Idealny po każdym posiłku, w temperaturze pokojowej lub delikatnie schłodzony. W miksologii doskonały w połączeniu z tonikiem

Amaro al Carciofo Paesano 28%

Do produkcji tego likieru wybierane są tylko najlepsze karczochy ze starożytnej odmiany Nostrale, z ekologicznych upraw w europejskiej stolicy karczochów: Niscemi na Sycylii. Kwiat i łodygi karczochów są macerowane w alkoholu przez 60 dni, a następnie dodawany jest napar z ziół i karmelu. Wyśmienity solo lub jako dodatek do koktajli.

Amaro Jefferson VMD 30%

Amaro jest produkowane w autentyczny sposób, z dbałością o pochodzenie surowca. Vecchio Magazzino Doganale uprawia i selekcjonuje rośliny i owoce cytrusowe w Kalabrii. Są to bergamotka, gorzkie i słodkie pomarańcze, rozmaryn, eukaliptus i oregano, które w połączeniu z innymi gorzkimi ziołami sprawiają, że Jefferson jest naturalny i niepowtarzalny. Jego śródziemnomorski, ale złożony smak można docenić zarówno w temperaturze pokojowej, jak i chłodnej. Dodaje oryginalności w koktajlach, w wielkich klasykach, jako bitter lub jako dodatek do wermutu. To naprawdę najlepszy likier na świecie
Szukaj